Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2023 17:40 - Българското царство и политическата теория на византийците
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4796 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 29.03.2023 10:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Този въпрос е един от най-ясните и прелюбопитните в европейската и българската история, но в същото време и най-замъгленият и потулен от вниманието на науката и на широката публика...
Корените и произхода на българското царство, подобно на ромейското отиват далеч и назад във времето, отвъд християнските и дори античните времена. Но докато за ромеите-римляните има достатъчно записано и популяризирано, дори преекспонирано, то за българите има много малко.

Нещо повече, нарочно или от завист или по други користни причини на тях им се оспорва дори собственото им културно наследство, дори и имената под които били известни на света. Например на ромеите не им се оспорва, че са били римляни, етруски, латини, гърци и т.н. Но на българите се оспорва, че били хуни, сармати, алани, скити и т.н.

image
Традиционното преносимо жилище на номадите и пастирите някога, наричано "юрта", има кръгла форма и се състои от дървен скелет, покрит с плъст.
Направена е така, че да се сглобява и разглобява за броени минути. Археолозите не откриват следи от юрти, защото те не се вкопават в земята, в нея остават само дупките на вертикално забити колове, носещи конструкцията. Ето защо моделът, намерен край град Девня, Варненско, е изключително ценен. Той е издялан от мек варовиков камък и почти няма повреди, само от едната му страна има плитка и неравна ямка.

Моделът е открит случайно в развалините на средновековна крепост. Моделът представя юртата като нисък цилиндър с коничен покрив, по който са изобразени наредените пръти. Стената в горния и долния край е ограничена с надлъжни врязани линии. Върху нея с тънко острие са издълбани две изображения, разположени едно срещу друго от двете страни на ямката.

Юртата от Девня е единственият открит засега модел на номадско жилище от средните векове в земите, населявани някога от конните народи. Моделът вероятно представя обиталище на шамана, което е служело и за обреден дом. Той е бил поставен в същото това обиталище като утвар, т.е. като един от предметите, използвани при религиозния обред.

Рисунката от каменния модел на юртата (виж  горната част на снимката) изобразява несъразмерно човешко лице, под него две ръце стрелят с голям лък, а силно схематизиран елен (или кон) сякаш е скочил срещу стрелата. Това е ловна сцена, вероятно с магическо значение . Подобни сцени върху камък са познати и от други места по територията на Първото българско царство, както и по цялата евразийска степ.

Хроники разказват за разкошните юрти на номадските владетели - построени от дърво, плъст и коприна, украсени с благородни метали. Например юртата на Чингиз хан имала в конструкцията си златни стълбове. В Плиска, до останките на Крумовия дворец, са открити следи от юрти. Това са най-ранните обиталища на кана и неговата свита. Пак в Плиска са открити останки на кръгла постройка с диаметър 10 м, включена в комплекса от монументални постройки през първата половина на IX в. Тя е построена от тухли и характерния за старобългарските строежи розов хоросан. Това не е преносимото жилище на номадски аристократ от евразийската степ, а представителна сграда на вече уседнал владетел, но все още запазил спомена за степния живот.
.................................................................................


  Има и друго. Съществува мнение, че номадската(респ. хунобългарската, скитската, сарматската и др.) и китайската, иранската, римската култура са несъизмерими; че номадите са диваци, нахлули в цивилизования Китай и Рим, и че Великата степ на изток е китайска перифария(пък на запад руска ли?!), а "проблемът за хуну е проблем за Китай"(Вж. Вестник древней истории, М.,1962, №3) Всичко известно за Централна Азия и Европа говори против това и все пак и до сега съществува такова мнение, което не винаги среща възраженния.  Това е така, защото 19 век ни остави в наследство концепцията, съгласно която само уседналите народи създават прогресивна цивилизация, а в Централна Азия и Източна Европа уж цари застой, или варварство и диващина. Най-лошото в тази концепция не е в това, че не е правилна, а че се представя като постижение на науката, неподлежащо на критика. В това се състои и опасността от всяко необостновано мнение и от псевдонауката.  

За да бъдат накарани трудно мислещите учени да се замислят, е необходим силен, безспорен и нагледен аргумент. Такива са например предметите на изкуството от могилите в Евразийската степ, пълни с погребани европеиди или запечатаните глинени гробове от Такла макан. Така също и находките и артефактите от Западна, Източна, Централна Европа и Балканите.  Всички опити да се открият в тях вариации на китайското, иранското или елинското изкуство се оказват напразни, защото културата на номадите и българите( които не са чисти номади а държавен народ от дърбока древност) от I в. след .Хр. и преди това е самобитна. И не само това, ами е и висока, значително по-висока, отколкото културата на азиатските номади от 18-19 век, която е подробно изучена от мнозина етнографи.
По-висока е и от културата и организацията на уседналите робовладелски общества в далечното минало.

image

Хунскa златна гривнa с две вълчи глaви. Стaницa Сеннa, Тaмaн, 4-5 век.
 


Тук може и да се припомни за сетен път за държавността и общественото устройство, за приноса на хунските династии в Европа основали пет държави, дали своя принос в архитектурата, отраслите на стопанството, военното дело, дори в устройството на църквата  и леточислението.

image

"Хунобългарското леточисление и християнството"
От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/08/blog-post_4.html



    За произхода на държавността и политическата теория при българите. 


Както споменахме за ромеите се знае повече, почти всичко, а за българите почти нищо, въпреки всеизвестните и "странни" факти за тях.
За първите ромейски патриции - българи, за хунската реформаторска власт в Западна Европа и Китай а и на други места... За това че българите разбиват триезичието на Църквата, затова, че предизвикват Малата схизма - разделението на православни и католици, което съществува и до днес, затова че им се признава правото на цар - васелевс, единствено и само на тях в световен мащаб още през 10 век, странно изглежда на пръв поглед и борбата на Борис Покръстителя за равна титла с ромеите и за независима църква и дори за патриарх, веднага след покръстването.
Това не си го позволява никой друг, още повече, че било против правилата и каноните.

Това едва ли е случайна приумица или признак на лошо възпитание или проява на твърдоглавие, защото е присъщо на всички български царе с еднакво упорство и убеденост. Защо така? Дали е заради минали права на предците им в лицето на Атила и др., дали заради опасения да не бъдат подчинени и погълнати чрез християнството или са имали и други основания?
Имали са други основания и те са били водещите, но това нямаше откъде да се разбере преди да бъдат публикувани историческите книги и хроники от Волжка България!

image  

От прадревни времена българите били оглавявани от кан, ган - от там организирани в държава - каганат, а монахията им била наследствена по кръвно право. В речника - приложение към сборника "Книгата на Джагфар"- от 17 в. преиздадена в 1993-6 г. срещу кан е записано - цар, император.

Религията им се отличавала с толерантност към другите религии а държавата със силно местно самоуправление и автономия. При това положение авторитета на държавния глава и военната демокрация в дъжавата винаги били реални и действащи а не формални. Иначе тя била застрашена от разпадане и делене, което се случвало неведнъж.
А при други обстоятелства настъпвал и обратния процес на обединение и възход... Интересното е че имало разделение на властите от дълбока древност, имало Съвет на Великите боили, както и право да се свиква Народен събор, както  и право да се оспорват незаконосъобразни решения на кана, както и процедура по свалянето му, обществото било разделено на три съсловия - боили, багаини и свободен народ, робството било забранено с изключение за чужденци, но и за тях било само временно.

Нищо подобно нямало в т.нар. античен свят а първата  Магна харта либертата - Хартата на свободите в Европа е подписана от английския крал Джон-Иван Безземни на 15 юни 1215 г.  

По географските ширини на цялата си разселена диаспора по света, древните булгари се организирали в каганати - империи, чиято култура била смесена - пастирско-земеделска. Това важи дори и за хуните.
Дори в района на Източното Средиземноморие и Мала Азия, където приоблавали градовете-дъжавици с прележащите им територии и със силна автономия, те опитвали да създават империи, макар и като конфедерации. Следващите култури и държави в района в това число и гърците продължили традициите на старата заварена култура. Всички те имали сходни и близки черти с древните предгръцки заварени държавици и култури. От там и първата близост и родство в традициите на древните булгари и древните гърци, римляни и етруски...
А когато на древните булгари за пръв път им обяснили за християнството, те го възприели като вулгаризиран вариант или за поредната тенгрианска секта... Не случайно хазарите пък приели юдаизма, който на практика не се отличавал много от древнобулгарското тенгрианство. По подобен начин се изказват за исляма пък кавказците и волжките българи, оказва се и той бил повлиян от юдаизма и ранно-шумерските булгарски традиции у арабите.
..................
Помощен линк:
Началото на българската история и Разселенията на древните булгари

От тук: 
https://boianimen.blogspot.com/2017/05/blog-post_1.html
,...................

Самата Дунавска България до 10 век, до Петър Първи е каганат. Титлата, която често се спряга и се разсъждава за нея - "кана субиги" означава на практика същото каквото и "император" в римската държава - главнокомандващ, който е и държавен глава.
При българите той съществува още преди да бъде основан Рим. А т.нар. Rex - цар на римската държава до обявяването на републиката има същите стойности както при хановете у степните народи. т.е. изборен пожизнен монарх.
Първите трима рексове-царе на Рим били етруски.


Помощни връзки:  

КОНСПЕКТ СЪС СВЕДЕНИЯ ЗА ТОРЕ(Тенгрианството) И ЗАКОНИТЕ

От тук:https://boianimen.blogspot.com/2017/06/blog-post_20.html

  България е Каганат до средата на 10 -ти век. Първото писмено споменаване за българите като народ не е в Анонимния лат. хронограф.

От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/09/10.html


    Древнобългарската чинова и държавна система. Благороднически титли, звания и добавени почетни имена.

От тук: https://atil.blog.bg/history/2018/06/20/drevnobylgarskata-chinova-i-dyrjavna-sistema-blagorodnichesk.1613569

image  


Политическата теория на византийците  

1. Империята  

За да схванем добре същността на византийската империя не е достатъчно да познаваме териториалния и обхват, хронологическите и граници и етническия и състав. Потребно е да разберем кои сили са я тласкали по време на над хилядолетното и съществуване, кои промени са предопределяли общесвеното и развитие и каква е била ролята на новия общесвен катализатор на средновековието - Църквата и Християнството. Само след като проследим динамиката на тези фактори ще можем да придобием историческа представа за многовековната гръцка империя.  

Imperium romanum "избран съсъд" на Божия промисъл  

Това, което днес наричаме Византийска империя, самите византийци смятали за пряк приемник на Римската империя. Самите българи ги наричали - румци или ромеи.
Те схващали себе си като поданици на същата държава и по тази причина е обяснима склонноста на византийските императори да приемат властта си като наследство от старите римски императори. През 6 век император Юстиниан доразвива тази позиция, пишейки в една новела за "преприятния нам Цезар", който дал "благочестиво начало на нашето единовластие".

Още от времето на Октавиан Август вселената е обединена, варварите са подчинени(но не и древните булгари в Източна Европа с изключение на част от сарматите и скитите), няма граници между народите, с други думи е изградена общочовешка общност, където ще се роди Богочовекът и където ще се разпространи учението Му. Съществуването на тази общност се подпомага и от повсеместната известност на един език, понятен на всички(в интерес на истината знаели са го и сред аристокрацията на дохристиянска България, ползвала го и канцеларията на държавния глава) - гръцкия, който извънредно улеснява бързото разпространение на християнството.

Това премъдро деяние на Божия промисъл за почва да се обсъжда по времето на Константин Велики. Оттогава насетне човечеството вижда как редът, предвиден от Божия промисъл, става дейсвителност: съзижда се новата Римска империя, където съжителстват християнската вяра, християнският нравствен закон, духовното наследие на елинизма, римското право и римската държавна организация. Новата империя има за задача да отблъсква варварите, да пази мира, да налага всеобща справедливост и единство на догмата, да разпространява християнството сред варварите така, че да се създаде "едно паство с един пастир".

Това е новият християнско-римски светоглед, който същевременно осигурява законно основание на всички претенции на империята за световно господство.

image
   

2. Йерархията на държавите по света  


Ако приемем Византийската империя за "избран съсъд" на Господния промисъл, чрез който се осъществява Божието предначертание, ще рече, че сме изключили възможността да съществува друга империя по света, тъй като само така би могло да се съхрани единството, за което ратува Промисълът.(на това обаче първи се противопоставят успешно българите и преди да се покръстят и след това, но това е и причината българските и ромейски монаси да не наричат некръстените ни владетели - канове и царе).
За ромеите е било очевидно присъствието в някогашния "orbis romanus"(римския свят) и на други владетели освен константинополския император, известно било, че някои от тях дори не са християни. Това обстоятелство ни най-малко не ги обезпокоява и според вижданията им не противоречи на идеята за единствената законна империя.

Съгласно византийските разбирания вселената се състои от една огромна, йерархично зависима родствена общност от народи и владетели, начело на която стои "василевсът на ромеите", сиреч византийския император.
Следват го по ред на родство "духовните му чеда" - владетелите на Армения и България, "духовните му братя" - владетелите на франките и германците, "приятелите му" - емирът на Египет и управниците на Англия и на италианските градове-републики Венеция и Генуа.
В периферията на йерархията са поставени малките поместни владетели на Армения и Сърбия. Но всички те стоят много по-ниско от византийския император, не се титулуват като василевси(= на цар или император) и затова не накърняват идеята за една-единствена действителна и истинска империя.
 
Тази идея претърпява крах по отношение на българите, сещате се вече защо, но иначе остава непокътната за другите до 1204 г., когато претърпява значителни промени, но остава в сила до кончината на Византия в сляпо упорство спрямо действителността, която все повече я обезсмисля.
Доказателство за неотменното и присъствие са императорската титулатура и документация, монетите и дворцовия церемониал.


    3. Римската идея  

Представата за империята е преплетена с т.нар. римска идея, а Константинопол е новият, втори Рим, независимо от това доколко названието се опира на явно подправения слух, че Константин Велики нарекъл столицата си Нови Рим. Главен отличителен белег на римската идея е, от една страна, дълговечността и, защото Рим е вечен град(urbs aeterna), а от друга, непрестанното и обновяване и възраждане. С пренасянето на държавната столица от Рим в константинопол градът на Константин става и Царстващ град - Василевуса(откъдето идва и българското Цариград, откъдето и Търново е наречено Цариград Търнов, далеч преди Москва да се обяви за "Трети Рим"), и естествено придобива отличията на стария Рим - вечност и възобновяване.
Е, да ама не, както рече Петко Бочаров, пък турците после не се съобразили...


    4. Идеята за Третия Рим  

Византийската римска идея се оказва по-жизненна от византийската държава. Усвоява я руския национализъм и я възражда под формулата "Москва - трети Рим", на която било съдено да продължи цивилизоването и обновяването на човечеството в духа на православието. "Първият и вторият Рим погинаха - пише един защитник на тази идея в началото на 16 век, - но остава третият(Москва) и той ще пребъде во веки, защото четвърти Рим не ще има".  

На цялата тази идея и теория и Римове през цялото време се пречкат и пречат българите... И то доста успешно.

image

Бронзова матрица на цар Петър - копие /?-969г./
Местонахождение: открит при разкопките на Големия Дворец в Плиска.
Матрицата е предназначена за отпечатъци върху мек материал /восък , глина/ . Надписът, разположен от двете страни на изображението, е изписан на кирилица.Това е най-ранният сфрагистичен паметник, в който срещаме българския еквивалент на византийската титла василевс - цар или цесар.


image




  5. Доктрината за "Източния император"...  

Тя е на крачка от осъществяването си по времето на цар Иван Асен Втори! 

  Политическо могъщество на България при Цар Иван II Асен(1218-1241 г.)
От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/07/ii-1218-1241.html  

А е изкарана на дневен ред от Симеон Първи, като нова политика в условията на християнския свят, той променя коренно политиката на баща си! 
Променя и вътрешната и външната политика. Подобно нещо се стремял да направи и ослепеният му брат Расат, но не успял, защото бил забъркан в интриги, наклеветен и свален още докато баща му си седял в манастира а брат му учел за патриарх в Магнаурската школа... Расат променил външната политика, като искал да намали влиянието и връзките с Цариград за сметка на германците в Западна Европа.
Във вътрешната политика също не се се съобразявал с влиянието и командите на гръцкото духовенство.

Събора, който свикали Борис и Симеон през 893 г. и неговите решения в пряк текст и очевадно показват по какви причини и от какво са предизвикани промените.
А пък Петър, ромейския зет обратното. Върнал политиката на дядо си Борис и отворил държавата и обществото за всякакви византийски влияния и подражания... А Расате и Симеон искали собствен, български християнски модел и политика. Не е вярно, че Расате искал да връща стария бог и порядък, той не отишъл на изток при некръстените племена и народи да търси връзки а отишъл при германците на запад!
А в самия Константинопол, вече записали в политическата си доктрина(има го черно на бяло нали?), България като дъщерна страна в лоното на ромейския свят. Там са изброени всички страни от този римски свят, и България е поставена на второ място, заедно с Армения. Те вече са планирали да "приберат чедото си" под своята пряка власт, затова не им било много трудно да признаят титлата цар-василевс на зет си Петър. Нещо, което отказали на Борис и Симеон. По тази причина, неговите потомци се считали за ромейски принцове и царете се титулували като царе на българи и гърци. Т.е.българските принцове имали право да станат ромейски императори, така както арменските, сирийските и др.

До цар Петър Първи, България имала само кесар в лицето на Тервел.Така че претенциите на Петър Четвърти през 12 век за Източен император са напълно оправдани и законни!

Колко заплати и пенсии трябва да получат българските подчинени съветски учени, за да се "сетят" за това елементарно и известно през цялото време НЕЩО?!

image


Най-интересното е че през 1908 г. България отново е международно призната за Царство! Но и тази дата наред с 3 март, доскоро не беше вообще празник.

Колкото до дрънканията и глупостите на казахстанци, руснаци, румънци и др. за кумани, власи и за Асенеците и за българската история, както и за парчатосването и преименуването на огнищата на древнобулгарската култура по места, на това още никой не е дал достоен отпор и защита!  
Изкарват ги Асеневците кумани и власи?! А огнищата на древнобулгарската култура, не само по Евразия, но и в самата Румъния ги крият и преименуват с измислени от тях изкуствени имена. Не само че световните тв. канали не го знаят, нито пък комисията по култура към Европейския парламент, но съм сигурен, че и доста от читателите на блога ще го чуят за пръв път.

image

Днес било Ден на българския историк, макар той доста да заприлича на българския политик да се надяваме за едни по достойни и полезни дела за в бъдеще. Днешният ден 28 март, се счита и за датата на екзекуцията на непокорните боили от Борис след бунта срещу него.
Днес е и деня на Св.мчк Енравота -Боян, първият български светец, мъченик за вярата. Като престолонаследник и главен кам-боян - жрец той можел да вижда и бъдещето. Предсказал вярно, държал на Христовата вяра и въпреки, че по действащия закон подлежал на смъртно наказание дори и на ужким не се отказал от Христа за да си спаси живота и трона.

Светла памет и покой на душите на всички загинали за Бога, Царя и Отечеството !

А за другото, както казал и един друг репресиран преди това, при "Извора на Слепеца", в родния край, където бил заточен : "Кой е прав и кой крив само времето ще отсъди".  

image

   

Основни източници и библиография:

1. "Политическа теория на византийците", Й.Е.Караянопулос, Университетско изд. "Св.Климент Охридски", София,1992

 2. Останалите и този път са строго секретни! Който не го мързи да си ги разкрие и набави сам.  



Гласувай:
2



1. atil - Тук двата главни момента за нас са за ...
28.03.2023 19:48
Тук двата главни момента за нас са за произхода на империята у българите и ромеите. И въпроса за покръстването и утвърждаването на българската империя после като християнско царство!

Затова трябва да се каже нещо за Борис Покръстителя, което на друго място скоро няма да го кажат.
Той Борис не бил прост човек, нито слаб и безволев, но имал проблеми с утвърждаването си на власт. Бил третият по ред малолетен владетел с един и същ настойник регент- кавкан Исбул. Той го сложил на власт нарочно отново малолетен за да запази властта в страната за себе си и този път прекалил... При това избрал него като син на наложница, за да не си вири много носа и да не претендира. Обаче!
Еволюцията на гордостта е падението!

Накрая Борис го обезглавил заради отказ да се кръсти...(По подобен начин се освободил от доста политически противници)
Кавкан Исбул бил вече доста стар а Борис нямал пълна подкрепа у народа, много от родовете не му пращали войска и правели каквото си искат, понякога го саботирали и губел войните. Може би още тогава искали друг на негово място. С времето обаче Борис укрепнал и търсел подкрепа у народа на майка си, при кръстените славяни, както и при славянизираните български родове. Постоянните интриги и борби го направили добър дипломат и стратег.
Веднъж ставайки силния човек в държавата, той не изпуснал това положение да края на живота си. Политическите и други игри с когото и да било, гърци, латинци, боляри, славяни били с една цел - да запази властта за себе си и за потомците си. А искайки власт, естествено че ще иска и държавата да е добре. Монарсите не са партийни идиоти и да лапат и да мислят ден за ден.
Той е причината обаче да се въведе славянския език за официален и богослужебен на кирилица.
Така кавкан Исбул и неговата партия вместо да изпишат вежди извадили очи и неволно станали причина за езиковото славянизиране на България.
Самото прибързано покръстване е пак от същата серия действия - да превземе и укрепи властта за себе си и своята групировка. Това станало и с помоща на гърците. Но веднага след това за да не изпадне в прекалена зависимост отива да води преговори с папата...
А после когато идва друг папа и преговорите се запъват, се връща обратно при гърците, но при по-добри условия и повече отстъпки от тяхна страна.
И така през цялото време...
цитирай
2. atil - Ето защо църковните автори в това ...
28.03.2023 23:21
Ето защо църковните автори в това число и автора на Именника, не наричат некръстените български владетели канове и царе, а им слагат други титли.


2. Йерархията на държавите по света


Ако приемем Византийската империя за "избран съсъд" на Господния промисъл, чрез който се осъществява Божието предначертание, ще рече, че сме изключили възможността да съществува друга империя по света, тъй като само така би могло да се съхрани единството, за което ратува Промисълът.

(на това обаче първи се противопоставят успешно българите и преди да се покръстят и след това, но това е и причината българските и ромейски монаси да не наричат некръстените ни владетели - канове и царе).

За ромеите е било очевидно присъствието в някогашния "orbis romanus"(римския свят) и на други владетели освен константинополския император, известно било, че някои от тях дори не са християни. Това обстоятелство ни най-малко не ги обезпокоява и според вижданията им не противоречи на идеята за единствената законна империя.

Съгласно византийските разбирания вселената се състои от една огромна, йерархично зависима родствена общност от народи и владетели, начело на която стои "василевсът на ромеите", сиреч византийския император.
Следват го по ред на родство "духовните му чеда" - владетелите на Армения и България, "духовните му братя" - владетелите на франките и германците, "приятелите му" - емирът на Египет и управниците на Англия и на италианските градове-републики Венеция и Генуа.
В периферията на йерархията са поставени малките поместни владетели на Армения и Сърбия. Но всички те стоят много по-ниско от византийския император, не се титулуват като василевси(= на цар или император) и затова не накърняват идеята за една-единствена действителна и истинска империя.

Тази идея претърпява крах по отношение на българите, сещате се вече защо, но иначе остава непокътната за другите до 1204 г., когато претърпява значителни промени, но остава в сила до кончината на Византия в сляпо упорство спрямо действителността, която все повече я обезсмисля.
Доказателство за неотменното и присъствие са императорската титулатура и документация, монетите и дворцовия церемониал.
цитирай
3. atil - А защо пишещите и говорещите дори и ...
03.04.2023 12:32
А защо пишещите и говорещите дори и бегло не са се запознали досега с политическата теория(и догма) на византийците е още по-интересн въпрос.

От там и нови тонове печатна хартия, убито време и цели теории и дисертации на тема титлите и титулуването и произхода им...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648180
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031