Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2023 11:05 - И АЗ ... ВОЕНКОР - Зеленски на фронта 27.03.
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2215 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                               .....

                                        Руски ракетен удар по центъра на Славянск

                      Според украински генерал задържането на Бахмут е необходимост

 image

Сутринта на 27 март руската армия е обстреляла центъра на Славянск с две ракети С-300, съобщи Павел Кириленко, началник на военното регионално управление на Донецка област. По предварителни данни двама души са загинали, а други 29 са ранени.

По думите на Кириленко при ракетната атака са унищожени административни и офис сгради, 5 високи сгради и 7 частни къщи. Спасителите продължават да разглобяват развалините, броят на жертвите може да се промени.

Освен това още две руски ракети влетяха в сиропиталището в Дружковка и го унищожиха почти напълно. По предварителни данни няма пострадали.

"Още един ден, който започна с тероризъм от страна на Руската федерация. Държавата агресор обстрелва нашия Славянск", написа в социалните мрежи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Врагът трябва да знае: Украйна няма да прости измъчването на нашия народ, няма да прости тези смъртни случаи и рани", добави той.

 

Властите заявиха, че също така са се засилили нападенията в частично окупираната Запорожка област, където по тяхна информация са били обстрелвани 14 селища на фронтовата линия.

Контролираната от Украйна част на частично окупираната Херсонска област е била обстрелвана 20 пъти от руската артилерия и авиация, каза президентската канцелария.

                     Зеленски връчи медали на воини на фронтовата линия в Запорожка област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в "Телеграм", че е посетил днес предните позиции на украинските военни в югоизточната Запорожка област, предаде УНИАН.

Зеленски написа: "Запорожка област. Предните позиции. Имам честта да бъда днес тук, заедно с нашите военни."

Президентът благодари на всеки воин за защитата на Украйна, на нейния суверенитет, на нейните градове и деца, отбелязва УНИАН.

"Непременно ще постигнем победа", подчерта Зеленски. На видео, публикувано в "Телеграм", се вижда как държавният глава връчва медали на военнослужещите.

 

Украинското президентство съобщи днес, че Зеленски е посетил командния пункт на оперативната група войски в Запорожка област, предаде Франс прес.

Зеленски и генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси посетиха водноелектрическа централа в Запорожка област в същия район.

Гроси написа в "Туитър", че двамата със Зеленски са обсъдили защитата на обекта и на работещите в него служители.

Зеленски и Гроси посетиха ВЕЦ на река Днепър, която захранва окупираната от руските войски Запорожка АЕЦ. Тази най-голяма атомна електроцентрала в Европа редовно става жертва на прекъсвания на електрозахранването, отбелязва АФП.

                Според украински генерал задържането на Бахмут е необходимост

Командващият сухопътните войски на Украйна днес заяви, че войските му продължават да отблъскват мощни руски атаки срещу град Бахмут и че защитата му е "военна необходимост", съобщи Ройтерс.

Украински военни заявиха, че генерал-полковник Олександър Сирски е действал по време на посещението си на източната фронтова линия, за да реши "проблемни въпроси, които пречат на ефективното изпълнение на бойните задачи" и е взел "оперативни решения, насочени към укрепване на способностите ни за възпиране и нанасяне на щети на противника".

Няма подробности и не се посочва кога е било посещението, но коментарите на Сирски са сигнал за намерението на Украйна да продължи да се сражава в Бахмут въпреки големия брой жертви там.

"Най-интензивната фаза на битката за Бахмут продължава. Ситуацията постоянно е трудна. Противникът страда от значителни загуби на човешки ресурси, оръжия и военно оборудване, но продължава да води настъпателни действия", каза той.

Като похвали устойчивостта на украинските сили в "изключително трудни условия", генералът посочи: "Защитата на Бахмут се дължи на военната необходимост... Преценяваме всички възможни варианти за развитие на събитията и ще реагираме адекватно на настоящата ситуация".

Президентът Володимир Зеленски също посети района на Бахмут миналата седмица и връчи медали на военнослужещите в знак на морална подкрепа в момент, когато Украйна се подготвя за евентуална контраофанзива след 13 месеца война, припомня Ройтерс.

Главнокомандващият украинските сили генерал Валерий Залужний заяви в събота, че ситуацията около Бахмут се "стабилизира".

Москва смята превземането на града за жизненоважно за завършването на превземането на индустриалния регион Донбас в Източна Украйна, което е една от основните ѝ военни цели.

           Украинската армия призова общинските работници да напуснат Авдеевка

По заповед на украинската армия служителите на всички общински служби трябва да напуснат малкия град Авдеевка в източната част на страната, който беше силно засегнат от руските атаки, предаде ДПА.

"За съжаление, Авдеевка все повече се превръща в място от постапокалиптичен филм", заяви снощи военният началник Виталий Барабаш, цитиран от украинската агенция УНИАН. По думите му заради постоянните атаки градът се е превърнал в лунен пейзаж.

В резултат на това, по думите му, е взето решение да бъдат евакуирани служителите на общинските служби, които досега са поддържали жизнеспособността на града. Преди войната Авдеевка е имала около 32 000 жители.

Малкият град се намира само на няколко километра северно от контролирания от Русия голям град Донецк. От няколко дни той е в центъра на тежки руски атаки. След неуспешните атаки край Бахмут руските военни сега са преместили фокуса на атаките си към Авдеевка, според украински свидетелства.

                            Германия предаде на Украйна обещаните танкове "Леопард 2"

Осемнайсетте бойни танка "Леопард 2", обещани от Германия за подпомагане на Украйна във войната ѝ с Русия, са били предадени на украинската граница, съобщи източник на Ройтерс от сферата на сигурността. По този начин той потвърди публикация от по-рано днес на сп. "Шпигел".

Източникът на Ройтерс каза още, че освен 18-те танка Киев е получил от Берлин и около 40 бойни машини на пехотата "Мардер", както и две бронирани ремонтно-евакуационни машини на пехотата.

През януари Германия се съгласи да предостави на Украйна танковете "Леопард", които са смятани за едни от най-добрите в западния арсенал. С решението бяха преодолени опасенията, които съществуваха преди това от предоставянето на Киев на подобна тежка техника, която според Украйна е от изключително важно значение за отблъскване на руската инвазия. Москва определи стъпката като опасна провокация.

Германия в продължение на няколко седмици обучаваше на полигоните в Мюнстер и Берген в Северна Германия украинските екипажи и военнослужещи, които ще обслужват танковете и машините "Мардер".

Освен споменатата бронирана техника от Берлин Украйна е получила и три танка "Леопард", дарени от Португалия, добави източникът от сферата на сигурността.

Украински военни завършиха обучението си в Обединеното кралство на танкове "Чалънджър 2"

Украински екипажи завършиха обучението си на танкове "Чалънджър 2" (Challenger 2) във Великобритания и се завърнаха у дома, за да продължат борбата срещу руската инвазия, предаде ДПА.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че украинските войници "се завръщат в родината си по-добре екипирани, но с не по-малка опасност".

Членове на въоръжените сили на Киев заминаха за Великобритания, след като през януари британският премиер Риши Сунак обяви, че Обединеното кралство ще изпрати 14 танка "Чалънджър 2", за да помогне за изтласкването на нашествениците на Кремъл от Украйна.

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че обучението е приключило, след като британски военни служители прекараха няколко седмици в инструктиране на украинския персонал как да работи и да се бие с танковете. Инструкциите включваха как да командват, управляват и работят заедно като екипаж на танк "Чалънджър 2" и как ефективно да идентифицират и поразяват цели, заяви министерството.

Украинските военни ще се завърнат със западните танкове навреме за пролетната контраофанзива на Киев, за която се твърди, че се подготвя.

При положение че САЩ предоставят танкове "Ейбрамс", а Германия и други европейски съюзници - танкове "Леопард 2", се очаква във всеки удар по руските линии да участват западните танкове, обслужвани от киевските сили, отбелязва ДПА.

Споделянеimage image image image 

                                                                                   ...



Гласувай:
2



1. blackpredator - обстреляла центъра на Славянск с две ракети С-300
28.03.2023 11:31
нема начин, щом със С-300,
у центъра на Славянск е фърчилото на Зелю
цитирай
2. vmir - Бот Венцо в момента решава загадката
28.03.2023 11:54
защо в Славянск не канят славянските братя - освободители дето им пращат ракетите. Ама, че некултурни хора, абе направо им липсват първите 7 години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6070207
Постинги: 2741
Коментари: 26486
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031